Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Legyél te magad is barista!

CaffeCaps
Legyél te magad is barista!

Hogyan legyél barista 4 lépésben? 

A „Barista” olasz, és eredetileg egy csapost ír le, aki a kávé mellett más italokat is felszolgál. A baristának most van egy fix munkaköri leírása, amely kizárólag a kávéra, annak elkészítésére és felszolgálására összpontosít. A következő 4 lépésben elmagyarázzuk, mitől lesz egy jó kávét, hogyan készítsünk különböző kávéfajtákat, és hogyan adjuk alkotásainknak azt a kis pluszt.

1. lépés: A kávé kiválasztása

Intenzitás

Az intenzitás azt jelzi, hogy mennyire intenzív a kávé íze. Általában 1-től 10-ig terjedő vagy magasabb skálát használnak. A 8 és 10 közötti intenzitású kávék különösen erősek. A kiegyensúlyozott, közepes erősségű kávéhoz 5-7 erősségű kávét válasszunk. Az alábbiakban minden különösen enyhe kategóriába tartozik. Vannak más jelzések is, amelyeket útmutatóként használhat, ha az intenzitás nincs megadva.

Pörkölés

A pörkölés a kávé intenzitásáról is információt szolgáltathat. A világos pörkülésűek általában enyhébb ízűek, mint a sötétebbek. A pörkölés azonban különösen érdekes az általa hozott ízek miatt. A könnyebb pörkölés megőrzi a bab természetes ízét. Itt felbukkannak gyümölcsös, friss jegyek, és a virágos jegyek is jellemzőek. A világos pörkölések általában magasabb savtartalmúak. A sötétebben pörköltek gyakran aromákat és édes jegyeket, (például diófélés vagy csokoládés ízt) hoznak létre. Itt elsősorban személyes preferenciák szerint kell választani, de a babkeveréket figyelembe kell venni.

A babkeverék

Általánosságban elmondható, hogy az arabica babot különösen nemesnek tartják. Ennek a babnak nagyon egyedi íze van. Az arabikák többnyire frissek, gyümölcsösek és magas savtartalmúak. Sokoldalú ízcsokrot hoznak magukkal, és gyakran citrusos jegyek jellemzik őket. Tehát egy könnyen pörkölt 100%-os arabica keverék rendkívül savas lenne. Az arabica nagy aránya miatt ezért érdemes sötétebb pörkölést választani. Ha egy kiegyensúlyozottabb ízt szeretne, válasszon egy Arabica-Robusta keveréket. A Robusták megfelelő egyensúlyt adnak a keveréknek földes karakterükkel.

Ha megtalálta a megfelelő kávét, ideje elkészíteni.

2. lépés: Készítse elő a klasszikusokat

Az olasz kávékultúrából vannak olyan klasszikusok, amelyeket minden jó baristának biztonságosan el kell tudnia készíteni.

Bemutatjuk az olasz klasszikusokat, és tippeket adunk, hogyan érhetsz el velük a legjobban a sikert.

Eszpresszó

Az eszpresszó a legismertebb, ha olasz kávéról van szó. Körülbelül 5–10 g kávéporból és 25–40 ml vízből készítik. A vizet körülbelül 85-90 °C-on, magas nyomáson préselik át a kávén. Ezzel egy különösen erős állagú kávét hoz létre. Ezt "testnek" hívják. Az eszpresszó testét finom habfej, az úgynevezett "crema" kerekíti le. A legjobb, ha egy eszpresszót előmelegített csészében szolgálunk fel. Lassan kihűl és sokáig élvezhető. Az eszpresszót általában egy pohár vízzel szolgálják fel.

Ristretto

Dél-Olaszországban a ristretto neve "corto", azaz "rövid" . A ristretto úgy is leírható, mint egy fél eszpresszó. Ugyanannyi kávéporból készül, de csak 15 ml vízzel. A lerövidített átfutási idő miatt kevesebb keserűanyag szabadul fel. Ezért a ristretto jobban emészthető, mint egy eszpresszó, és könnyebben hat a gyomorra. Magasabb koffeintartalom is jellemzi. A ristrettot előmelegített bögrében vagy kis kávéspohárban tálaljuk.

Lungo

A Lungo jelentése "hosszú", és a kávé méretére utal. Egy lungot annyi kávéval készítenek, mint egy eszpresszót, és 100 ml vízzel. A hosszabb érintkezési időnek köszönhetően a lungo más aromákat bont ki, mint egy eszpresszó. Ezt figyelembe kell venni a kávé kiválasztásakor.

Americano

Az Americano egy dupla eszpresszóból áll, amelyhez 120 ml vizet adunk. Az átfutási idő nem növekszik, a kávé csupán lágyabb lesz, teste pedig könnyebb lesz.

A legjobb, ha egy lungot vagy americanót nagy, felmelegített bögrében vagy kávéspohárban tálaljuk.

3. lépés: Kávévariációk tejhabbal

A tejhabos kávévariációk nagyon népszerűek, ezért nem hiányozhatnak a repertoárodból!

Elmagyarázzuk, hogyan készítsünk finom tejhabot, és hogyan kombináljuk kávéval, hogy nagyszerű variációkat készítsünk.

A tejhab többféleképpen elkészíthető. Valószínűleg a leglenyűgözőbb módszer a gőzfúvókával történő habosítás. Öntsön egy kancsóba a szükséges mennyiségű tejet. Helyezze be a fúvókát kissé a tej felszíne alá. Most kapcsolja be a fúvókát, és tegye a kezét a kancsó aljára. Észreveszi, hogy ez lassan melegszik. Amikor a hab eléri a kancsó alját, csúsztassa a habosítót mélyebbre a tejbe, amíg a kancsó alján lévő keze túl meleg nem lesz. A tej hőmérsékletének most 60°C és 70°C között kell lennie. Most nedvesítse meg a habot az edény körkörös mozdulataival. Általában csak hideg tejet lehet habosítani, a meleg tej nem habzik újra.

A tejhabosító elvégzi Ön helyett a munka nagy részét, és lehetősége van hideg tejhab készítésére is. Kézi habosítóval a tejhab általában nagyon durva, és nincs forró tej. Melegítheti a tejet és a hideg tejet külön-külön habosíthatja, és egy tejeskancsóba keverheti.

Bármelyik módszert is választja – egy latte macchiato-t és egy cappuccinót mindenképpen el kell készítenie.

Latte Machiato

A latte macchiato 3 rétegből áll – forró tejből, eszpresszóból és tejhabból. Először a tejet készítik el, és pihentetik, amíg eszpresszót főznek. Ezt átöntik a tejelszívó közepén, és a forró tej és a tejhab közötti sűrűségkülönbség miatt leülepszik. Tálalja a latte macchiatót egy magas pohárban, és adjon hozzá egy hosszú kanalat vagy szívószálat az italhoz.

Cappuccino

A cappuccinónál először eszpresszó készül. Ezt megtöltjük a tejjel és a tejhabbal úgy, hogy tejes kupak kerüljön a kávéra.

Most áttekintést kap a klasszikus kávéváltozatokról és azok elkészítési módjáról. Ezek a változatok különösen lenyűgözőek a megfelelő tartozékokkal.

4. lépés: Kávétartozékok

A szem is iszik! Ezért adunk egy kis betekintést abba, hogy milyen kiegészítőkkel varázsolhatja kávéját a szem igazi lakomájává.

Az első lépés a helyes irányba a csészék és poharak. A jó eszpresszót kis espresso csészében is felszolgálják, a cappuccino sokkal klasszabban néz ki egy nagy, széles cappuccino csészében. Latte macchiato készítéséhez nagy méretű poharakat kell készenlétben tartania, amelyekben a három réteg különösen jól látható.

Főleg tejhabos kávéval lehet pontokat szerezni a díszítéssel. Ehhez a fűszerek, morzsolt és szirupok széles választékával kell rendelkeznie, hogy színes és vonzó kávékat készítsen. Kezdetnek mindenképpen javasoljuk, hogy a felszereléshez adjon fahéjat, kakaóport, szerecsendiót és csokoládészórást.

A tejhabhoz különböző tejeskancsók legyenek a szekrényben. A megfelelő edény segítségével több kávéhoz is megbecsülheti a habot. Ráadásul ezek különösen könnyen használhatók és kötelező darabok mindenkinek, aki rajong a latte artért.

A divatos kávéitalokhoz egy turmixgép is rendelkezésre álljon a konyhában. A jó turmixgép nélkülözhetetlen, különösen a kávé és a fagylalt kombinációjához.

Az utolsó tanács, hogy igazán jó baristává válj: gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj!

Ismételje meg a főzési folyamatokat, tesztelje a különböző babokat és kávékat, és érezze a kezelést és az ízkombinációkat.

Keresés